Δημοσιεύθηκε την Σχολιάστε

Φωτεινά Χριστούγεννα: οι βέλτιστες επιλογές για να φωτίσετε το χώρο σας

Οι γιορτές των Χριστουγέννων είναι μια περίοδος προσφοράς, μοιρασιάς και φαγητού. Δυστυχώς όλα αυτά συνοδεύονται από υψηλότερους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος.

Σύμφωνα με το αμερικανικό δίκτυο ABC News, το μέσο νοικοκυριό στις ΗΠΑ επιβαρύνεται με μερικά δολάρια παραπάνω για τον εορταστικό φωτισμό της κατοικίας. Ωστόσο, υπάρχουν επιχειρήσεις που ξοδεύουν έως και 80.000 δολάρια μόνο για φωτισμό τα Χριστούγεννα.

Ποιες είναι όμως οι επιλογές που έχουμε για να φωτίσουμε το σπίτι μας με γνώμονα την ελαχιστοποίηση της κατανάλωσης ενέργειας;

—Χριστουγεννιάτικα λαμπάκια με μπαταρία

Εκτός από τα φωτάκια που συνδέονται στην πρίζα υπάρχουν και εκείνα που λειτουργούν με μπαταρίες. Μπορείτε να κάνετε αυτά τα λαμπάκια ακόμα πιο οικολογικά εάν χρησιμοποιήσετε επαναφορτιζόμενες μπαταρίες.

—Ηλιακά λαμπάκια για το χριστουγεννιάτικο δέντρο

Τα πιο οικονομικά και οικολογικά χριστουγεννιάτικα λαμπάκια που κυκλοφορούν στο εμπόριο εκμεταλλεύονται την άφθονη και δωρεάν ενέργεια του ήλιου. Παρόλα αυτά το κόστος τους είναι αρκετά υψηλό με τιμές της τάξης των 25-30 Ευρώ η πενηντάδα.

—LED

Τα λαμπάκια LED, πόσω μάλλον όταν είναι ηλιακά, αποτελούν τη βέλτιστη επιλογή. Καταναλώνουν 75% λιγότερη ενέργεια από τους συμβατικούς λαμπτήρες πυρακτώσεως με 25 μεγαλύτερη διάρκεια.

Εκτός αυτού είναι ασφαλέστερα από τα λαμπάκια πυρακτώσεως καθώς δεν αναπτύσσουν μόνο χαμηλότερη θερμοκρασία κατά τη χρήση, αλλά είναι και ανθεκτικότερα καθώς έχουν εποξικό περίβλημα αντί για γυάλινο.

—Λαμπάκια πυρακτώσεως

Η κοινότερη, φθηνότερη, αλλά και περιβαλλοντικά χείριστη επιλογή για να φωτίσετε το χριστουγεννιάτικο δέντρο φέτος τα Χριστούγεννα. Μπορεί να κοστίζουν τέσσερα Ευρώ τα 100, ωστόσο το πραγματικό κόστος θα το αντιληφθείτε όταν έρθει ο λογαριασμός της ΔΕΗ.

Στις ΗΠΑ έχει υπολογιστεί ότι μια σειρά 100 λαμπτήρων πυρακτώσεως κατά την περίοδο των εορτών προσθέτει 5 Ευρώ στο λογαριασμό ρεύματος, 70% περισσότερο από μια αντίστοιχη σειρά LED. Και αν για μια κατοικία η οικονομική διαφορά ανάμεσα στις δύο λύσεις φαντάζει αμελητέα, τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι στην περίπτωση φωτισμού δημόσιων χώρων, κτηρίων και καταστημάτων.

—Σβήστε τα φωτάκια, εξοικονομήστε ενέργεια

Όταν λείπετε από το σπίτι ή πάτε για ύπνο καλό είναι να σβήνετε τα χριστουγεννιάτικα φωτάκια. Όχι μόνο για λόγους ασφαλείας, αλλά και για να εξοικονομήσετε ενέργεια και να μειώσετε το περιβαλλοντικό σας αποτύπωμα φέτος τα Χριστούγεννα.

Εάν είστε “ξεχασιάρηδες” κυκλοφορούν στο εμπόριο ειδικοί προγραμματιζόμενοι χρονοδιακόπτες που κάνουν τη δουλειά για εσάς.

Πηγή: econews.gr

Στο lampomagazo.com μπορείτε να βρείτε μεγάλη ποικιλία από Χριστουγεννιάτικα είδη φωτισμού. Μην τα χάσετε, ψωνίστε τώρα!

Δημοσιεύθηκε την Σχολιάστε

Ο πρώτος υπόγειος λαχανόκηπος σε καταφύγια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου

Τον πρώτο υπόγειο λαχανόκηπο σε σκοτεινά τούνελ που χρησιμοποιούνταν ως καταφύγια κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο δημιούργησαν δυο επιχειρηματίες στο νότιο Λονδίνο.

Οι δημιουργοί του υπόγειου λαχανόκηπου, Richard Ballard και Steven Dring, πέρασαν τους τελευταίους 18 μήνες κάνοντας δοκιμές στα τούνελ και περιμένουν την πρώτη σοδειά τον Μάρτιο.

Χρησιμοποιώντας λαμπτήρες LED χαμηλής ενέργειας και συστήματα υδροπονίας καλλιεργούν βότανα, αμάραντο, μπιζέλια, ρόκα, μπρόκολο, κρεμμύδια, σκόρδα, σπόρους μουστάρδας, ραπανάκια και πολλά άλλα.

Επιπλέον, στην φάρμα θα καλλιεργηθούν βρώσιμα λουλούδια και λαχανικά μινιατούρες.

Τα παραγόμενα προϊόντα, με την επωνυμία «Υπόγεια Καλλιέργεια», αναμένεται να διατεθούν σε σουπερ μάρκετ, εστιατόρια και χονδρέμπορους αργότερα το 2014.

Η θερμοκρασία στο τούνελ είναι σταθερά στους 16 βαθμούς Κελσίου, ενώ τα προϊόντα καλλιεργούνται σε ειδικές πλατφόρμες τριών επιπέδων.

Εκτός αυτού, στα τούνελ χρησιμοποιούνται ειδικά φίλτρα που προλαμβάνουν από τα παράσιτα, έτσι ώστε να αποφεύγεται η χρήση παρασιτοκτόνων.

Τα υπόγεια καταφύγια του Clapham North, ακριβώς κάτω από τον σταθμό του μετρό, ολοκληρώθηκαν το 1942 και άνοιξαν για το κοινό τον Ιούλιο του 1944.

Εφοδιασμένα με κουκέτες, ιατρεία, κουζίνα και εγκαταστάσεις υγιεινής σχεδιάστηκαν για να φιλοξενούν ως και 8.000 άτομα.
Ωστόσο, κατά τη διάρκεια των βομβαρδισμών πάνω από 12.000 άνθρωποι συνέρρεαν στα τούνελ για να σωθούν.

Πηγή: econews.gr

Στο lampomagazo.com μπορείτε να βρείτε μεγάλη ποικιλία σε όλα τα είδη LED. Μην τα χάσετε!

Δημοσιεύθηκε την Σχολιάστε

Δες τι μπορείς να δημιουργήσεις με μια παλιά λάμπα!

Μία λάμπα δεν λειτουργεί ποτέ για πάντα!

Κάποια στιγμή θα τη δεις να τρεμοπαίζει μέχρι να σβήσει εντελώς, βυθίζοντας το χώρο που φώτιζε μέχρι πρότινος στο σκοτάδι!

Την χαλασμένη λάμπα συνήθως την πετάμε…

Αν δεν την πετάξεις, μπορείς να δημιουργήσεις μερικά μικρά έργα τέχνης με μια χαλασμένη λάμπα!

Δες τις φωτογραφίες που ακολουθούν!

lampa-ergo-texnis-lampomagazo_.jpglampa-ergo-texnis-lampomagazo_1.jpg

lampa-ergo-texnis-lampomagazo_2.jpglampa-ergo-texnis-lampomagazo_3.jpg

lampa-ergo-texnis-lampomagazo_4.jpglampa-ergo-texnis-lampomagazo_5.jpg

Στο lampomagazo.com μπορείτε να βρείτε μεγάλη ποικιλία σε όλα τα είδη λαμπτήρων. Μην τα χάσετε!

Πηγή: xblog.gr

Δημοσιεύθηκε την Σχολιάστε

Έντεκα tips να κάνετε την καθημερινότητά σας πιο “πράσινη”

Σας αποκαλύπτουμε τις 11 απλές απαντήσεις στο πώς να κάνετε τον (αστικό) τρόπο ζωής σας πιο φιλικό προς το περιβάλλον και την τσέπη σας.

green-planet_lampomagazo_oikonomia_energeias.jpg

1. Απενεργοποιήστε/αποσυνδέστε ηλεκτρικές συσκευές

Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν τη συνήθεια να ελέγχουν αν έχουν κλείσει το μάτι της κουζίνας ή τον θερμοσίφωνα πριν βγουν από το σπίτι. Σε αυτήν τη σημαντική συνήθεια θα έπρεπε να προστεθούν και άλλες ηλεκτρικές συσκευές, όπως υπολογιστές, εκτυπωτές, καφετιέρες κ. α. Ακόμα και όταν απενεργοποιούνται, τα ηλεκτρονικά είδη, καταναλώνουν ρεύμα το οποίο προστίθεται στη χρήση ενέργειας, όπως και στον λογαριασμό της ΔΕΗ. Ερευνητές από το Lawrence Berkley National Laboratory διαπίστωσαν ότι αυτή η “διαρροή ηλεκτρικού ρεύματος” αντιπροσωπεύει το 5% της οικιακής χρήσης. Μη βαριέστε, αποσυνδέστε τις συσκευές από την πρίζα, όταν δεν τις χρησιμοποιείτε.

2. Προσπαθήστε να ζεσταθείτε/δροσιστείτε με πιο φυσικούς τρόπους

Περιορίστε την κατανάλωση ρεύματος και ενέργειας για να ρυθμίσετε τη θερμοκρασία του διαμερίσματός σας. Προτιμήστε από τη χρήση κλιματιστικού ή θερμοπομπού, μια ζεστή σούπα, ένα τσάι και ντυθείτε καλά.
Αντίστοιχα, τις καλοκαιρινές μέρες του καύσωνα, προσπαθήστε να δροσιστείτε με ένα δροσιστικό ποτό ή με ένα μικρό ανεμιστήρα.

3. Προτιμήστε λάμπες LED

Οι λάμπες τεχνολογίας LED έχουν διάρκεια ζωής 25 φορές περισσότερη από τους λαμπτήρες πυράκτωσης και 3 φορές μεγαλύτερη από τις λάμπες φθορίου, ενώ χειρίζονται “τρυφερά” και την τσέπη σας.

4. Ψάξτε για εποχιακά, τοπικά τρόφιμα

Ψωνίστε τοπικά προϊόντα. Μια σειρά από πρόσφατες μελέτες έδειξε ότι η αγορά του αγρότη στην πραγματικότητα θα σας εξοικονομήσει χρήματα, αν είστε πρόθυμοι να παραιτηθείτε από κάποια εξωτικά συστατικά. Με αυτόν τον τρόπο θα συμβάλλετε στη μείωση του περιβαλλοντικού κόστους της ναυτιλίας, όπως και της συσκευασίας, για τη μεταφορά όλων αυτών των προϊόντων παγκοσμίως.

5. Μειώστε την κατανάλωση κρέατος

Η αύξηση ζήτησης του κρέατος μπορεί να είναι πολύ επιβλαβής για το περιβάλλον, αλλά και για το πορτοφόλι σας. Αντικαταστήστε μία ή δύο μερίδες κρέατος με φασόλια, φακές ή άλλα όσπρια και θα μειώσετε τις επιπτώσεις στο περιβάλλον, αλλά και τον εβδομαδιαίο σας λογαριασμό για ψώνια.

6. Σταματήστε να αγοράζετε εμφιαλωμένο νερό

Οι κατασκευαστές του εμφιαλωμένου νερού ισχυρίζονται ότι τα προϊόντα τους είναι καθαρότερα και ασφαλέστερα από το νερό βρύσης. Μελέτες, όμως, έχουν δείξει ότι το νερό βρύσης έχει αυστηρότερα πρότυπα ποιότητας από το εμφιαλωμένο, ενώ ορισμένες μάρκες εμφιαλωμένου νερού δεν κάνουν τίποτα άλλο από το να “μεταμφιέζονται” σε μπουκάλια. Επίσης, το εμφιαλωμένο νερό έχει και πολύ μεγάλο κόστος.

7. Προγραμματίστε τα γεύματά σας

Σύμφωνα με μία πρόσφατη έκθεση του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ σχετικά με τη σπατάλη τροφίμων, το 31% του φαγητού στις ΗΠΑ πετιέται. Ως καταναλωτές δεν είμαστε οι μόνοι υπεύθυνοι για αυτήν την κατάσταση η οποία ξέρουμε ότι και στην Ελλάδα δεν είναι πολύ καλύτερη, με τις διατροφικές συνήθειες του Έλληνα αλλά είμαστε ένα μέρος του προβλήματος.
Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να αποφευχθεί η σπατάλη χρημάτων και τροφίμων είναι να κάνουμε ένα απλό σχέδιο γευμάτων της εβδομάδας πριν φτιάξουμε τη λίστα για ψώνια.

8. Αποφύγετε τη χρήση στεγνωτηρίων

Επιλέξτε να στεγνώνετε τα ρούχα σας με παραδοσιακό τρόπο – με μανταλάκια στην απλώστρα. Θα χρειαστείτε λίγο περισσότερο χρόνο τις κρύες μέρες του χειμώνα, αλλά θα “γλυτώσετε” χρήμα και ενέργεια.

9. Κάντε τις μετακινήσεις σας με ποδήλατο ή περπατώντας

Τουλάχιστον όταν πρόκειται για μετακινήσεις μικρών αποστάσεων στη γειτονιά σας, προσπαθήστε να μην χρησιμοποιήσετε αυτοκίνητο. Έτσι προστατεύετε το περιβάλλον, όπως και την τσέπη σας.

10. Αγοράστε second hand ρούχα και έπιπλα

Προτιμήστε αγορές από δεύτερο χέρι, καθώς έτσι θα βοηθήσετε στη μείωση επίδρασης (στο περιβάλλον) παραγωγής νέων προϊόντων. Σε υπαίθριες αγορές ή στα εξειδικευμένα καταστήματα second hand, θα βρείτε και πιο ιδιαίτερα αντικείμενα και σε πιο προσιτές τιμές.

11. Ανταλλάξτε ρούχα

Στην Ελλάδα πλέον έχει ξεκινήσει η “μόδα” του “swap & shop”. Βρείτε στη ντουλάπα σας ρούχα που δεν σας κάνουν πια ή τα έχετε βαρεθεί και ανταλλάξτε τα με αντίστοιχα των φίλων σας. Έτσι θα ενισχύσετε την ντουλάπα σας, την τσέπη σας, αλλά και το περιβάλλον (από τις επιπτώσεις της βιομηχανικής παραγωγής νέων ενδυμάτων).

Πηγή: econews.gr

Δημοσιεύθηκε την Σχολιάστε

Ο LED φωτισμός τονίζει τη φυσική ομορφιά στο Museo del Duomo

Κατά την ανακαίνιση που μόλις ολοκληρώθηκε, έπειτα από δύο χρόνια εργασιών, στο Museo del Duomo (το Μουσείο του καθεδρικού ναού που βρίσκεται στον καθεδρικό ναό του Μιλάνου στην Ιταλία), τοποθετήθηκαν συστήματα LED και προβολείς LED.

Πιο συγκεκριμένα χρησιμοποιήθηκαν λαμπτήρες τεχνολογίας UV- και IR-free με Δείκτη Απόδοσης Χρωμάτων (CRI) ίσο με 94, ώστε να αναδειχθούν τα ιστορικά γλυπτά , πίνακες ζωγραφικής και τις μακέτες από τον καθεδρικό ναό που χρονολογούνται στο 1519 .

Το μουσείο βρίσκεται στο Palazzo Reale και μετά την ανακαίνιση επεκτάθηκε και καταλαμβάνει 2.200 m2 χώρο, που περιλαμβάνει 27 δωμάτια και 13 θεματικές ενότητες . Η ανακαίνιση είχε ως στόχο να φωτίσει καλύτερα τα ιστορικά έργα και να προετοιμάσει το Μουσείο για την αναμενόμενη εισροή των επισκεπτών που θα παρακολουθήσουν το World Expo 2015 , που θα διαρκέσει από τον Μάιο μέχρι τον Οκτώβριο του επόμενου έτους.

lampes_led_Museo_del_Duomo_lampomagazo_led_fotismos.jpg

Ένα ακόμη παρόμοιο παράδειγμα χρήσης φωτισμού LED σε μουσεία είναι η εγκατάσταση της Philips Lighting LED στο Rijksmuseum στο Άμστερνταμ της Ολλανδία. Πλέον γίνεται όλο και πιο σαφές, ότι οι λάμπες LED είναι η καλύτερη επιλογή για τον φωτισμό μουσείων.

Από την αρχή της εξάπλωσης των LED οι διευθυντές μουσείων ανά τον κόσμο είχαν ενδιαφερθεί γι αυτή την τεχνολογία φωτισμού, με βάση τη δυνητική εξοικονόμηση ενέργειας , δεδομένου ότι τα συστήματα φωτισμού μουσείου “καίνε” για πολλές ώρες και για τις ελάχιστες απαιτήσεις συντήρησης που έχουν. Επιπλέον, η UV- και IR-free ιδιότητες που έχουν οι λαμπτήρες LED, μπορεί να ελαχιστοποιήσει τη ζημιά στα έργα τέχνης που προκαλεί ο φωτισμός. Τέλος, ένα άλλο σημαντικό σημείο, είναι ότι πλέον ο LED φωτισμός έχει ωριμάσει τόσο που υπάρχει ευρεία επιλογή της θερμοκρασίας χρώματος, υψηλότερου CRI, και ποιο ομοιόμορφης φασματικής κατανομής, που είναι σημαντικά στοιχεία όσον αφορά την βελτιστοποίηση της εμπειρίας του επισκέπτη.

Στο lampomagazo.com μπορείτε να βρείτε μεγάλη ποικιλία σε όλα τα είδη LED. Μην τα χάσετε!

Δημοσιεύθηκε την Σχολιάστε

Τι βάση έχει η λάμπα μου;

Βιδωτές λάμπες

Ο πρώτος και πιο συνηθισμένος τύπος βάσης είναι η λεγόμενη «βιδωτή». Είναι αυτή που ανέπτυξε ο Έντισον, εφευρέτης της εμπορικής λάμπας πυρακτώσεως. Η βάση αυτή χαρακτηρίζεται από το αρχικό Ε και τη διάμετρό της σε χιλιοστά. Πιο διαδεδομένοι λαμπτήρες είναι οι Ε14 (μικροί βιδωτοί) και Ε27 (κανονικοί βιδωτοί).

______________1.jpgB22.jpg

Bayonet λάμπες

Άλλος συνηθισμένος τύπος βάσης είναι η λεγόμενη «μπαγιονέτ» (bayonet). Πήρε το όνομά της από τον τρόπο που προσαρμόζονταν οι ξιφολόγχες (bayonets) στα όπλα. Χαρακτηρίζεται από το γράμμα B ή BC και τη διάμετρό της σε χιλιοστά. Πιο διαδεδομένοι λαμπτήρες είναι οι Β15 (μικροί) και Β22 (κανονικοί). Στις μπαγιονέτ εντάσσονται και οι δίπινες βάσεις GU10 / GZ10, όπου τα δύο «ποδαράκια» χρησιμεύουν και για να «κλειδώσουν» τη λάμπα στη θέση της.

G23.jpg2G11.jpgG9.jpg

Δίπινες – Τετράπινες λάμπες

Η άλλη μεγάλη κατηγορία βάσης λαμπτήρων είναι οι δίπινοι, και η επέκταση τους σε τετράπινους. H χρήση του όρου προέρχεται από την παραφθορά του αγγλικού bi-pin, όπου pin σημαίνει καρφί. Αυτοί οι λαμπτήρες χαρακτηρίζονται από το γράμμα G και την απόσταση σε χιλιοστά ανάμεσα στα δύο καρφιά. Χαρακτηριστικοί τύποι βασής είναι οι λαμπτήρες GU10 (συνήθως σε λάμπες αλογόνου 220V MR16), GU5.3 (συνήθως σε λάμπες αλογόνου 12V MR16), GU4 (συνήθως σε λάμπες αλογόνου 12V MR11), G4, GY6.35, G5 (σε λαμπτήρες φθορισμού Τ4 και Τ5), G8, G9, G13 (σε λαμπτήρες φθορισμού Τ8 και Τ12), G23, G24, GX24, (σε λαμπτήρες φθορισμού τύπου PL), κλπ.

GU5.3_1.jpggu10_1.jpgG4.jpg
T5___T8.jpg

Περισσότερες λεπτομέρειες μπορείτε να βρείτε στην σελίδα “Πώς να επιλέγετε λάμπες”.

Στο lampomagazo.com μπορείτε να βρείτε μεγάλη ποικιλία από Λαμπτήρες CFL, Λαμπτήρες Χαμηλής Κατανάλωσης – Λάμπες Εξοικονόμησης Ενέργειας, Λαμπτήρες LEDLED Λάμπες, Σωλήνες Φθορισμού (λάμπες Τ4 / λάμπες Τ5) κορυφαίων κατασκευαστών σε χαμηλές τιμές. Στη συγκεκριμένη σελίδα παρατίθενται πληροφορίες σχετικά με τους διαφορετικούς τύπους βάσεων λαμπών – λαμπτήρων.

Δημοσιεύθηκε την Σχολιάστε

Ηλιακό φως σε εσωτερικό περιβάλλον με την τεχνολογία COELUX, χωρίς παράθυρα!

Γυρίστε τον διακόπτη στο ηλιακό φως για ένα φωτεινότερο μέλλον

CoeLux_Spa_lampomagazo_Fotismos_xoris_parathira_led.jpg

 • Ασθενείς σε νοσοκομεία, υπάλληλοι γραφείων και επιβάτες των μέσων συγκοινωνίας θα είναι μεταξύ των πρώτων που θα ωφεληθούν από την τεχνολογία COELUX που φέρνει τον ηλιόλουστο ουρανό στον εσωτερικό χώρο!
 • Το εγχείρημα βρίσκεται μεταξύ των δώδεκα καινοτόμων τεχνολογιών που παρουσιάστηκαν στο Συνέδριο Καινοτομίας 2014 τον Μάρτιο στις Βρυξέλλες και θα αποσπάσει μερίδιο από τα 58 δισ. ευρώ της παγκόσμιας αγοράς φωτισμού.

Φανταστείτε ότι κάθεστε σε ένα δωμάτιο χωρίς παράθυρα, εν τούτοις έχετε την αίσθηση ότι ο ήλιος σας χτυπά στο πρόσωπο. Αυτή η μοναδική εμπειρία είναι τώρα δυνατή χάρη στο πρόγραμμα COELUX, το οποίο χρηματοδοτείται από την ΕΕ και αναπαράγει τα φυσικά και οπτικά εφέ του φυσικού φωτός σε εσωτερικούς χώρους με την προσομοίωση της διάχυσης και μετάδοσης του ηλιακού φωτός μέσω της ατμόσφαιρας. Έχει αποδειχτεί ότι το φαινόμενο αυτό έχει θετική επίδραση στην άνεση και την ευεξία που νιώθει κανείς όταν βρίσκεται σε εσωτερικούς και υπόγειους χώρους.

Με την ενσωμάτωση της τελευταίας τεχνολογίας εξοικονόμησης ενέργειας LED μέσω ενός εξελιγμένου οπτικού συστήματος που χρησιμοποιεί νανοδομημένα υλικά σε ένα σύστημα παραθύρων υψηλής τεχνολογίας, το COELUX όχι μόνο έχει τη δυνατότητα να αποτελέσει μια επαναστατική καινοτομία στη σύγχρονη βιομηχανία φωτισμού και σχεδιασμού, αλλά και να τονώσει την ευημερία των πολιτών της Ευρώπης και εκτός αυτής.

CoeLux_Office_lampomagazo_Fotismos_xoris_parathira_led.jpg

“Με το COELUX, μπορεί κανείς να έχει λιακάδα κάθε στιγμή, όπου κι αν βρίσκεται” λέει ο καθηγητής Paolo di Trapani, συντονιστής του προγράμματος και φυσικός στο Πανεπιστήμιο της Ινσούμπρια στο Κόμο της Ιταλίας, ο οποίος οδηγήθηκε στην έρευνά του κατά τα τελευταία 10 χρόνια από την επιθυμία να αναδημιουργήσει το φυσικό φως.

“Όπως είναι δύσκολο να περιγράψεις τη μυρωδιά ενός αρώματος ή το χρώμα του τροπικού ήλιου, εξίσου δύσκολο είναι να περιγράψεις την ανάταση που προκαλεί το COELUX και η οποία οφείλεται στην αντίληψη του άπειρου χώρου που δημιουργεί η τεχνολογία. Πράγματι, οι μαρτυρίες κατά τη διάρκεια του προγράμματος έδειξαν ότι ακόμα και κλειστοφοβικά άτομα νιώθουν ευτυχισμένα και χαρούμενα όταν εκτίθενται στο φως του COELUX, παρά το γεγονός ότι βρίσκονται σε ένα δωμάτιο λίγων τετραγωνικών μέτρων χωρίς παράθυρα για μεγάλο διάστημα”

Η τεχνολογία ανήκει στην εταιρία “CoeLux Srl” που προήλθε από το Πανεπιστήμιο της Ινσούμπρια.

Η ολοένα αυξανόμενη αναγνώριση της επίδρασης του φωτός στην υγεία και την ευημερία

Τα Ηνωμένα Έθνη ανακήρυξαν το 2015 ως Διεθνές Έτος Φωτός για να αυξήσουν τη γνώση και ευαισθητοποίηση σε παγκόσμιο επίπεδο ότι το φως μπορεί να έχει θετική επίδραση στην υγεία και την ευημερία. Το θερμό, τεχνητό, άμεσο ηλιακό φως φωτίζει και τονίζει τα αντικείμενα, κάνοντας πιο ελκυστικούς και φιλικούς τους οικιακούς και δημόσιους χώρους. Το παιχνίδι της σκιάς και του φωτός τούς δίνει όγκο και σχήμα και διαφοροποιεί τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι αντιδρούν και αλληλεπιδρούν με τον περιβάλλοντα χώρο.

CoeLux_Market_lampomagazo_Fotismos_xoris_parathira_led.jpg

Από την τεχνολογία διάχυσης του φωτός COELUX θα επωφεληθούν όσοι δεν έχουν πρόσβαση σε αρκετό ηλιακό φως. Σχεδιάστηκε με επίκεντρο τη βιομηχανία ιατροφαρμακευτικών υπηρεσιών, μπορεί όμως να βρει εφαρμογή στο λιανικό εμπόριο, σε ξενοδοχεία, μουσεία, αεροδρόμια, υπόγειες συγκοινωνίες, ιαματικά λουτρά, αθλητικά κέντρα, κινηματογράφους, γραφεία και εργοστασιακά περιβάλλοντα. Άνθρωποι που εργάζονται ή ζουν σε υπόγειους χώρους, είτε λόγω περιορισμών χώρου είτε για να αντιμετωπίσουν ακραίες κλιματικές συνθήκες, όπως π.χ. στον Καναδά ή τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, θα ωφεληθούν τα μέγιστα από αυτή την τεχνολογία. Το ίδιο ισχύει και για κατοίκους χωρών που βρίσκονται μακριά από τον ισημερινό, κοντά στην Αρκτική ή την Ανταρκτική, που έχουν πολύ λίγο φυσικό φως για μεγάλα διαστήματα του έτους.

Πώς λειτουργεί

Το COELUX συνδυάζει τρία βασικά στοιχεία:

 • Την τελευταία τεχνολογία εξοικονόμησης ενέργειας LED για να αναπαραγάγει το φάσμα του ηλιακού φωτός
 • Ένα εξελιγμένο οπτικό σύστημα για να δημιουργήσει την αίσθηση της απόστασης μεταξύ του «ουρανού» και του «ήλιου»
 • Νανοδομημένα υλικά πάχους μόλις μερικών χιλιοστών, για να δημιουργήσει τη διαδικασία σκέδασης Rayleigh που λαμβάνει χώρα στην ατμόσφαιρα

Τα στοιχεία αυτά ενσωματώνονται σε σύστημα παραθύρων υψηλής τεχνολογίας που προσφέρει μια τεράστια γκάμα ευκαιριών και δυνατοτήτων σχεδιασμού για εσωτερικούς αρχιτεκτονικούς χώρους. Οι χρήστες μπορούν να ζήσουν το φως της Βόρειας Ευρώπης, της Μεσογείου και των Τροπικών με τις τρεις επιλογές που παρέχει το COELUX.

CoeLux_MarketSun_lampomagazo_Fotismos_xoris_parathira_led.jpg

Ανάπτυξη προϊόντος και διάθεση στο εμπόριο

Το ερευνητικό πρόγραμμα COELUX χρηματοδοτήθηκε με €2,5 εκατ. από την Ευρωπαϊκή Ένωση, μέσω του 7ου Προγράμματος Πλαισίου. Ο καθηγητής di Trapani επιβεβαιώνει ότι “η χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης ήταν καθοριστική για να μας επιτρέψει να επενδύσουμε στην έρευνα και την ανάπτυξη και να καλύψουμε τα έξοδα επίδειξης. Υπήρξε πολύτιμη στο να πείσουμε άλλους επενδυτές να μας υποστηρίξουν. Συνιστούμε ένθερμα και σε άλλες μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις να υποβάλουν αίτηση χρηματοδότησης στην ΕΕ, γιατί ανοίγονται πολλές ευκαιρίες και δυνατότητες”.

Η τεχνολογία COELUX θα είναι έτοιμη για να βγει στην αγορά προς το τέλος του 2014 και αποτελεί σημαντική επιχειρηματική ευκαιρία για τους εταίρους του έργου και το δίκτυο των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων που θα συμμετέχουν στην παραγωγή, την επίδειξη και την εφαρμογή της . Η παγκόσμια αγορά φωτισμού υπολογίζεται σε 58 δισ. ευρώ και αυτή η καινοτομία αλλάζει τους όρους του παιχνιδιού και έχει όλες τις προϋποθέσεις να αποσπάσει μερίδιο της αγοράς, δίνοντας ώθηση στην ευρωπαϊκή ανταγωνιστικότητα και τη δημιουργία θέσεων εργασίας και συνεισφέροντας ακόμα περισσότερο στην ευημερία των Ευρωπαίων πολιτών.

Ο Michael Jennings, εκπρόσωπος της κας Máire Geoghegan-Quinn, ευρωπαίας Επιτρόπου Έρευνας, Καινοτομίας και Επιστήμης, δήλωσε:

“Πολλοί τομείς της ζωής μας – από την ενέργεια, τις μεταφορές, την ιατρική, την ασφάλεια τροφίμων, την υγεία και την ευημερία – ενισχύονται και μεταβάλλονται δραματικά χάρη στη νανοτεχνολογία. Το COELUX αποτελεί σπουδαίο παράδειγμα για το πώς η επιστήμη μπορεί να μετατρέψει μια απλή ιδέα που είναι δύσκολο να υλοποιηθεί – να δημιουργήσεις ηλιακό φως – σε απτή πραγματικότητα. Σαφώς και έχει τη δυναμική να επιφέρει μεγάλη αλλαγή στη ζωή μας”

Στο lampomagazo.com μπορείτε να βρείτε μεγάλη ποικιλία σε όλα τα είδη LED. Μην τα χάσετε!

Πηγή: techgear.gr

Δημοσιεύθηκε την Σχολιάστε

Περάστε το δάχτυλό σας από την οθόνη για… φόρτιση!

Έναν νέο, ενεργειακά αποδοτικό, τρόπο για να φορτίζουμε τα κινητά μας στο μέλλον, ανακάλυψαν επιστήμονες.

Μόνο ακουμπώντας το smartphone με το δάχτυλό σας ή απλά πληκτρολογώντας, θα μπορούμε να φορτίζουμε τα κινητά μας τηλέφωνα στο μέλλον, σύμφωνα με τους ερευνητές από το Georgia Institute of Technology των ΗΠΑ.

smartphone-fortisi-lampomagazo_led.jpg

Ο ερευνητής Zhong Lin Wang και η ομάδα του επινόησαν μια ιδέα που βασίζεται στον τριβοηλεκτρικό φαινόμενο, το οποίο περιγράφει την ιδιότητα δύο ανόμοιων υλικών, να ανταλλάζουν ηλεκτρόνια, είτε κατά την επαφή τους είτε κατά τη μεταξύ τους τριβή.

Πρόκειται για μια σημαντική ανακάλυψη που έχει ήδη ενσωματωθεί επιτυχώς σε διάφορα αντικείμενα και θα μπορούσε να σημαίνει ότι δεν θα χρειαστεί να φορτίσουμε τα κινητά μας ποτέ ξανά.

Για να αυξήσουν το μέγεθος της τριβής, και μέσω αυτού το παραγόμενο ρεύμα, ο Wang και η ομάδα του προσέθεσαν μικροσκοπικά ανάγλυφα σχέδια σε ειδικά πολυμερή φύλλα. Το αποτέλεσμα, μια συσκευή παραγωγής ενέργειας ονόματος “τριβοηλεκτρική νανογεννήτρια”, που είναι σε θέση να παράγει αρκετή ενέργεια για να φωτίσουν 1000 λάμπες LED με μια απλή πατημασιά.

Η νανογεννήτρια είναι εξαιρετικά προσαρμόσιμη και έχει ήδη ενσωματωθεί σε υλικά όπως χαρτί, μέταλλο, πλαστικό και ύφασμα. Όσον αφορά τις πρακτικές της εφαρμογές, η ομάδα έχει πειραματιστεί με πάτους παπουτσιών, σφυρίχτρες, πατάκια και σακίδια, τα οποία μπορούν να αξιοποιήσουν την ενέργεια που δημιουργείται από την τριβή από τα γύρω κύματα. Εκτός από τα κύματα, ο Wang πιστεύει ότι η εν λόγω τεχνολογία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να συγκεντρώσει ενέργεια από τη βροχή και τον άνεμο, συμβάλοντας με αυτόν τον τρόπο σημαντικά στην αειφόρο παραγωγή ενέργειας σε όλο τον κόσμο.

Στο lampomagazo.com μπορείτε να βρείτε μεγάλη ποικιλία σε όλα τα είδη LED. Μην τα χάσετε!

Πηγή: econews.gr

Δημοσιεύθηκε την Σχολιάστε

Ανεμιστήρες οροφής: Τα υπέρ και τα κατά

Πέρα από στυλ στον χώρο, οι ανεμιστήρες οροφής αποτελούν την πιο φιλική λύση προς το περιβάλλον στην προσπάθειά μας να δροσιστούμε. Πρέπει, βέβαια, να διευκρινιστεί ότι οι ανεμιστήρες δεν δροσίζουν, με την έννοια του κλιματιστικού που πραγματικά μειώνει την θερμοκρασία στο δωμάτιο και αλλάζει την ποιότητα του αέρα. Αυτό που στην πραγματικότητα κάνουν είναι να δημιουργούν ρεύμα αέρος, το οποίο δε μας αφήνει να ιδρώσουμε.

anemistiras_orofis_fotistiko_PRIMO_L-44001_lampomagazo_anemistires_orofis_fotistika_oksya.jpg anemistiras_diakosmitikos_orofis_1_lampa_kafe_ferrara_lampomagazo_fotismos_anemistires_orofis.jpg

Για εσάς, λοιπόν, που αναζητάτε μία οικονομική λύση δροσισμού, ενώ ταυτόχρονα είτε έχετε ανοχές στη ζέστη είτε ζείτε σε σχετικά δροσερό κλίμα (π.χ. σε ένα περιβάλλον με πολύ πράσινο), οι ανεμιστήρες οροφής αποτελούν ιδανική λύση. Και γιατί οροφής και όχι εδάφους; Γιατί ο ανεμιστήρας οροφής έχει την δυνατότητα να αναδεύει κατακόρυφα τα χαμηλά δροσερά ρεύματα του δωματίου με τα υψηλά θερμά ρεύματα και να διοχετεύει τελικά ένα καλύτερο ρεύμα αέρα, πιο ομοιόμορφα από τον δαπέδου. Έτσι, χάρη στην λιγότερο αισθητή περιστροφική δέσμη που κινείται στην οροφή αισθανόμαστε μεγαλύτερη άνεση με έναν ανεμιστήρα οροφής και αποφεύγεται η αίσθηση ότι το ρεύμα έρχεται κατά πάνω μας. Επιπλέον, οι ανεμιστήρες οροφής δεν πιάνουν χώρο στο δωμάτιο.

Τέλος, οι ανεμιστήρες οροφής έχουν πρακτική χρήση και τον χειμώνα, καθώς με ανάποδη λειτουργία των πτερυγίων έχουν την δυνατότητα να κατεβάσουν τον ζεστό αέρα από το ταβάνι προς το πάτωμα και να μειώσουν έτσι την απόδοση και την κατανάλωση του καλοριφέρ.

Τι ανεμιστήρα οροφής να διαλέξω;

Για να επιλέξετε ανεμιστήρα οροφής θα πρέπει να λάβετε υπ’όψιν σας την επιφάνεια του δωματίου για το οποίο προορίζεται. Η απόδοση του ανεμιστήρα εξαρτάται από την ισχύ του σε Watt και τη διάμετρο των φτερών του. Ενδεικτικά, για ένα δωμάτιο διάστασης 9 τ.μ., π.χ. για μία κρεβατοκάμαρα, θα χρειαστείτε έναν ανεμιστήρα οροφής με διάμετρο φτερών στα 110-115 εκατοστά. Ωστόσο, ρόλο στον ανεμιστήρα που θα επιλέξετε θα παίξουν γενικώς οι διαστάσεις του σπιτιού (αν είναι χαμηλοτάβανο ή ψηλοτάβανο, άρα αν θα χρειαστεί προέκταση ή θα εφαρμόσει το μοτέρ στο ταβάνι, αντίστοιχα) και αν θέλετε φωτισμό ενσωματωμένο στον ανεμιστήρα.

Πηγή: in2life.gr

Δημοσιεύθηκε την Σχολιάστε

Τύποι λαμπτήρων

Πολλή συζήτηση γίνεται τον τελευταίο καιρό για τους λαμπτήρες, μιας και η επιλογή του κατάλληλου λαμπτήρα αποτελεί σημαντικό παράγοντα στην εξοικονόμηση ενέργειας μιας οικίας ή ενός εργασιακού χώρου. Επιπλέον, μετά από την 1/1/2013 όπου επήλθε η κατάργηση των λαμπτήρων πυρακτώσεως, όλοι μας αναζητούμε τους επόμενους λαμπτήρες μας.

Είτε θέλετε λοιπόν να αντικαταστήσετε τους κοινούς σας λαμπτήρες πυράκτωσης ή οποιουδήποτε άλλου τύπου, με λαμπτήρες εξοικονόμησης ενέργειας 30%, είτε με λάμπες οικονομίας, είτε με λαμπτήρες led, υπάρχουν κάποια βασικά χαρακτηριστικά που μπορούν να βοηθήσουν την επιλογή σας.

Ποια είναι λοιπόν τα διαφορετικά είδη λαμπτήρων και ποιες οι διαφορές τους;
Υπάρχουν πολλών ειδών λαμπτήρες για διάφορες εφαρμογές, όμως οι συνηθέστεροι για οικιακή χρήση είναι οι εξής: λαμπτήρες πυράκτωσης, λάμπες φθορισμού και λαμπτήρες LED.

Κοινοί λαμπτήρες πυρακτώσεως

 • Το φως παράγεται από την θέρμανση ενός μεταλλικού νήματος.
 • Η ισχύς που καταναλώνεται κυμαίνεται από 25-1000 W.
 • Έχουν μικρή διάρκεια ζωής. Κυμαίνεται από 750 έως1250 ώρες συνεχούς λειτουργίας (2000 ώρες για λαμπτήρες αλογόνου).
 • Έχουν χαμηλό κόστος αγοράς και συντήρησης.
 • Έχουν απόδοση από 8-15 lumen/Watt (όσο μεγαλύτερη η ισχύς του λαμπτήρα, τόσο καλύτερη η απόδοση).

Λάμπες φθορισμού (CFL λάμπες)

 • Συμπαγείς λαμπτήρες φθορισμού ενός άκρου με σωλήνα εκκένωσης μικρής διαμέτρου (10-16 mm), που αποτελεί μια συμπαγή μονάδα.
 • Το φως παράγεται από την υπεριώδη ακτινοβολία που παράγουν οι CFL λάμπες, η οποία στη συνέχεια απορροφάται από την ουσία στα τοιχώματα της λάμπας.
 • Στις συγκεκριμένες λάμπες οικονομίας, η ισχύς που καταναλώνεται είναι κατά 60% έως 80% λιγότερη σε σχέση με τους κοινούς λαμπτήρες.
 • Οι λαμπτήρες εξοικονόμησης ενέργειας CFL έχουν μεγαλύτερη φωτεινή απόδοση σε σύγκριση με τους κοινούς λαμπτήρες πυρακτώσεως.
 • Η διάρκεια ζωής ξεπερνά τις 6.000 ώρες και φθάνει έως τις 15.000 ώρες.
 • Οι συγκεκριμένες λάμπες εξοικονόμησης ενέργειας έχουν μέση απόδοση από 60 έως 75 lumen/Watt.

147-87630.jpg147-89176.jpg147-87105.jpg

Λάμπες LED

 • Πιο πρόσφατη τεχνολογία με υψηλή ποιότητα φωτός, κατασκευάζεται από ειδικό μίγμα κρυστάλλων πυριτίου.
 • Στις λάμπες LED, το φως παράγεται όταν ελάχιστο ηλεκτρικό ρεύμα περάσει μέσω ηλεκτρονικού κυκλώματος.
 • Η διάρκεια ζωής κυμαίνεται από 30.000 έως 100.000 ώρες.
 • Λόγω του μεγέθους τους και της ενιαίας συμπαγούς κατασκευής τους, οι λαμπτήρες LED θεωρούνται πρακτικά άθραυστοι.
 • Οι συγκεκριμένες λάμπες εξοικονόμησης ενέργειας έχουν απόδοση από 10 έως 120 lumen/Watt, με μέση τιμή (για τα power LED) της τάξης των 70 με 90 lumen/Watt.

147-84420.jpg______LED________3_2W_SMD_GU10_240V_6500K.jpg________8_LED_60cm_8W_88_led_SMD_240V_AC_3500K.jpg

 

Στο lampomagazo.com μπορείτε να βρείτε μεγάλη ποικιλία από Λαμπτήρες CFL, Λαμπτήρες Χαμηλής Κατανάλωσης – Λάμπες Εξοικονόμησης Ενέργειας, Λαμπτήρες LEDLED Λάμπες, Σωλήνες Φθορισμού (λάμπες Τ4 / λάμπες Τ5) κορυφαίων κατασκευαστών σε χαμηλές τιμές. Στη συγκεκριμένη σελίδα παρατίθενται πληροφορίες σχετικά με τους τύπους των λαμπτήρων.