Δημοσιεύθηκε την Σχολιάστε

Τι βάση έχει η λάμπα μου;

Βιδωτές λάμπες

Ο πρώτος και πιο συνηθισμένος τύπος βάσης είναι η λεγόμενη «βιδωτή». Είναι αυτή που ανέπτυξε ο Έντισον, εφευρέτης της εμπορικής λάμπας πυρακτώσεως. Η βάση αυτή χαρακτηρίζεται από το αρχικό Ε και τη διάμετρό της σε χιλιοστά. Πιο διαδεδομένοι λαμπτήρες είναι οι Ε14 (μικροί βιδωτοί) και Ε27 (κανονικοί βιδωτοί).

______________1.jpgB22.jpg

Bayonet λάμπες

Άλλος συνηθισμένος τύπος βάσης είναι η λεγόμενη «μπαγιονέτ» (bayonet). Πήρε το όνομά της από τον τρόπο που προσαρμόζονταν οι ξιφολόγχες (bayonets) στα όπλα. Χαρακτηρίζεται από το γράμμα B ή BC και τη διάμετρό της σε χιλιοστά. Πιο διαδεδομένοι λαμπτήρες είναι οι Β15 (μικροί) και Β22 (κανονικοί). Στις μπαγιονέτ εντάσσονται και οι δίπινες βάσεις GU10 / GZ10, όπου τα δύο «ποδαράκια» χρησιμεύουν και για να «κλειδώσουν» τη λάμπα στη θέση της.

G23.jpg2G11.jpgG9.jpg

Δίπινες – Τετράπινες λάμπες

Η άλλη μεγάλη κατηγορία βάσης λαμπτήρων είναι οι δίπινοι, και η επέκταση τους σε τετράπινους. H χρήση του όρου προέρχεται από την παραφθορά του αγγλικού bi-pin, όπου pin σημαίνει καρφί. Αυτοί οι λαμπτήρες χαρακτηρίζονται από το γράμμα G και την απόσταση σε χιλιοστά ανάμεσα στα δύο καρφιά. Χαρακτηριστικοί τύποι βασής είναι οι λαμπτήρες GU10 (συνήθως σε λάμπες αλογόνου 220V MR16), GU5.3 (συνήθως σε λάμπες αλογόνου 12V MR16), GU4 (συνήθως σε λάμπες αλογόνου 12V MR11), G4, GY6.35, G5 (σε λαμπτήρες φθορισμού Τ4 και Τ5), G8, G9, G13 (σε λαμπτήρες φθορισμού Τ8 και Τ12), G23, G24, GX24, (σε λαμπτήρες φθορισμού τύπου PL), κλπ.

GU5.3_1.jpggu10_1.jpgG4.jpg
T5___T8.jpg

Περισσότερες λεπτομέρειες μπορείτε να βρείτε στην σελίδα “Πώς να επιλέγετε λάμπες”.

Στο lampomagazo.com μπορείτε να βρείτε μεγάλη ποικιλία από Λαμπτήρες CFL, Λαμπτήρες Χαμηλής Κατανάλωσης – Λάμπες Εξοικονόμησης Ενέργειας, Λαμπτήρες LEDLED Λάμπες, Σωλήνες Φθορισμού (λάμπες Τ4 / λάμπες Τ5) κορυφαίων κατασκευαστών σε χαμηλές τιμές. Στη συγκεκριμένη σελίδα παρατίθενται πληροφορίες σχετικά με τους διαφορετικούς τύπους βάσεων λαμπών – λαμπτήρων.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.