Δημοσιεύθηκε την Σχολιάστε

Πόσο συμφέρουν οι λαμπτήρες LED;

O δημοσιογράφος της εφημερίδας «Guardian» Alok Jha αποφάσισε να μειώσει την κατανάλωση ενέργειας στο σπίτι του, με αποτέλεσμα ο λογαριασμός κατανάλωσης ρεύματος να μειωθεί κατά 60%.
Υπολόγισε την κατανάλωση ρεύματος από τις λάμπες του σπιτιού του σε κάθε δωμάτιο που πήγαινε και βρήκε συνολικά ότι παρήγαγαν 1,5 τόνο διοξειδίου του άνθρακα κάθε χρόνο και ευθύνονταν για το 28% της συνολικής κατανάλωσης ενέργειας του σπιτιού του.
Αμέσως άλλαξε όλες τις λάμπες πυράκτωσης με λαμπτήρες LED που διαρκούσαν 10 φορές περισσότερο και κατανάλωναν 80% λιγότερη ενέργεια.

Ο Alok Jha απόκτησε έμμονη ιδέα με τις λάμπες εξοικονόμησης ενέργειας.
Αρχικά έκανε ολόκληρη μελέτη για να καταγράψει το οικολογικό αποτύπωμα του σπιτιού του και μετά εξέτασε πώς θα μειώσει την κατανάλωση ενέργειας. Δοκίμασε πολλών ειδών λαμπτήρες για πολλούς μήνες, μέχρι να καταλήξει στους λαμπτήρες εξοικονόμησης ενέργειας LED, του οποίους τοποθέτησε στο σπίτι του.

Ο καινούργιος φωτισμός στο σπίτι του παρήγαγε 150 κιλά διοξείδιο του άνθρακα το χρόνο.
Φανταστείτε τι θα γινόταν αν όλοι κάναμε το ίδιο, δήλωσε ο Alok Jha.

Σύμφωνα με στοιχεία από το βρετανικό ΜΚΟ Energy Saving Trust (EST), ο φωτισμός ευθύνεται για το 20% του λογαριασμού ρεύματος των νοικοκυριών.
Οι Βρετανοί ξοδεύουν περίπου 2,3 δισεκατομμύρια στερλίνες για το φωτισμό στο λογαριασμό ρεύματος και αν όλοι άλλαζαν τις παραδοσιακές λάμπες με τους λαμπτήρες εξοικονόμησης ενέργειας, τότε η ενέργεια που θα μπορούσε να εξοικονομηθεί ετησίως, θα έφτανε για να τροφοδοτήσει όλα τα φώτα στους δρόμους της χώρας για τεσσεράμισι χρόνια ή θα κάλυπτε την ενεργειακή ζήτηση σε κάθε νοικοκυριό στο Λονδίνο για 9 μήνες.
Αν κάθε ιδιοκτήτης σπιτιού στη Βρετανία, αντικαταστήσει ένα λαμπτήρα πυράκτωσης 100Watt με μια λάμπα εξοικονόμησης ενέργειας, τότε το διοξείδιο του άνθρακα που δεν θα εκλυόταν στην ατμόσφαιρα, θα ισοδυναμούσε με την απόσυρση 200,000 αυτοκινήτων ετησίως.
Με την εν λόγω κίνηση εκτός από τη μείωση του λογαριασμού του ρεύματος, δεν επιβαρύνεται περισσότερο και το περιβάλλον.

Το κόστος του συνολικού κύκλου ζωής για τους λαμπτήρες χαμηλής κατανάλωσης σύμφωνα με έρευνα της Osram και της Siemens είναι χαμηλότερο οικονομικά και περιβαλλοντικά:
25.000 ώρες = κατασκευή, χρήση, και απομάκρυνση/ανακύκλωση για τους Λαμπτήρες LED / LED Λάμπες και 2,5 λάμπες φθορισμού CFL των 8w: Κατανάλωση ενέργειας = 700kWh.
25.000 ώρες = κατασκευή, χρήση, και απομάκρυνση/ανακύκλωση 25 κοινών λαμπτήρων πυρακτώσεως των 40w: Κατανάλωση ενέργειας = 3.000kWh.

Ακολουθεί ενδεικτικός πίνακας με την αντίστοιχη απόδοση λαμπτήρων LED για αντικατάσταση λαμπτήρων αλογόνου:
Αλογόνου (W): 20, LED (W): 3-5, Φωτεινή ροή (lumens): 275.
Αλογόνου (W): 35, LED (W): 4-6, Φωτεινή ροή (lumens): 475.
Αλογόνου (W): 50, LED (W): 6-9, Φωτεινή ροή (lumens): 675.
Ένας γρήγορος τρόπος για να υπολογίσει κάποιος την αντιστοιχία που υπάρχει ανάμεσα σε μια λάμπα ή spot LED και σε μία λάμπα ή spot αλογόνου ή πυρακτώσεως είναι να διαιρέσει τα Lumen της λάμπας ή του spot LED με το 10 και ο αριθμός που προκύπτει να είναι τα αντίστοιχα watt της λάμπας ή spot αλογόνου ή πυρακτώσεως.
Πχ. spot LED με 300 lumen αντιστοιχεί με λάμπα αλογόνου ή πυρακτώσεως 30 watt.

Τελικά τί είδους λαμπτήρες με συμφέρει να αγοράσω;
Κάνοντας μια σύγκριση μεταξύ των διαφόρων ειδών, με την παραδοχή ότι θα φωτίζουμε επί 50.000 ώρες (δηλ 69,4 μήνες) ένα δωμάτιο με την ίδια ένταση φωτισμού (τα ίδια Lumen), λαμβάνοντας ως τιμή κιλοβατώρας τη σημερινή (0,11 €), και ως διάρκεια ζωής λαμπτήρα τη μέγιστη ονομαστική τιμή που δηλώνει ο κατασκευαστής, προκύπτουν τα παρακάτω συμπεράσματα.

Λάμπα πυρακτώσεως

α. Λαμπτήρας πυρακτώσεως 25 W, διάρκεια ζωής = 1.000 ώρες, τιμή μονάδος 0,6 €
50.000 ώρες φωτισμού αντιστοιχούν σε 50 λάμπες (30 €) και 1250 KWh (137,5 €)
Συνολικό κόστος: 167,5 € (όπου το 82% του κόστους είναι το ηλεκτρικό ρεύμα)
Λάμπα οικονομίας

Λάμπα οικονομίας

β. Λαμπτήρας οικονομίας 7 W, διάρκεια ζωής = 8.000 ώρες, τιμή μονάδος 4,5 €
50.000 ώρες φωτισμού αντιστοιχούν σε 6,25 λάμπες (28,12 €) και 350 KWh (38,5 €)
Συνολικό κόστος: 66,62 € (όπου το 58% του κόστους είναι το ηλεκτρικό ρεύμα)

Λάμπα LED

γ. Λαμπτήρας LED 4,5 W, διάρκεια ζωής = 50.000 ώρες, τιμή μονάδος 18 €
50.000 ώρες φωτισμού αντιστοιχούν σε 1 λάμπα (18 €) και 90 KWh (9,9 €)
Συνολικό κόστος: 27,9 € (όπου το 35% του κόστους είναι το ηλεκτρικό ρεύμα)

Όπως βλέπουμε ο λαμπτήρας πυρακτώσεως καταλήγει σε χρονικό διάστημα δύο ετών να έχει υπερδιπλάσιο κόστος λειτουργίας, συγκριτικά με τους λαμπτήρες οικονομίας και LED.

Συμπεράσματα:
Με το σημερινό τιμολόγιο ΔΕΗ, πιο συμφέρουσα λύση είναι οι λαμπτήρες LED. Δείτε τον πλούσιο κατάλογό μας και δοκιμάστε τώρα τα προϊόντα μας!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.